2. CO2 opslag
Voorstel
CO2 opslag is tot op heden nog nergens commercieel toegepast. Alleen met overheidssubsidies is het mogelijk CO2 bij schoorstenen op te vangen en op te bergen. Commercieel is dit interessant als de prijs van CO2 uitstoot hoger is dan € 200,- euro per ton. Wanneer bedrijven met een dergelijke prijs worden geconfronteerd zullen ze eerder gaan kijken naar alternatieven die winstgevender zijn.
Wanneer, zoals de Kamer-motie vraagt, een relatieve vergelijking van de twee klimaatscenario’s op gezondheidseffecten wordt gemaakt, is het van belang zich te realiseren dat maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken niet zondermeer gunstig zijn voor de omgevingskwaliteit en/of gezondheid voor omwonenden. De CCS-maatregelen hebben vooral betrekking op CO2 en niet zozeer op emissies van stoffen die relevant zijn voor de gezondheid.
De toepassing van CCS kunnen zelfs leiden tot extra emissies van NOx, SO2 en fijnstof, vanwege de extra energie die nodig is voor afvang, transport en opslag in lege aardgasvelden onder de Noordzee. Bij het in beeld brengen van effecten van emissiereducerende maatregelen is het daarom van belang onderscheid te maken in verschillende fasen van het staalproductieproces. Zo grijpen de klimaatmaatregelen primair aan op de brandstofkeuze (en mogelijk ook op de emissies bij aanvoer en opslag van kolen), maar niet op het proces van staalproductie zelf, dat juist gepaard gaat met voor de gezondheid relevante emissies van fijnstof, PAKs en zware metalen, en de emissies in de afval/reststoffenfase. Maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken zijn derhalve niet zondermeer gunstig voor de omgevingskwaliteit en gezondheid van omwonenden.
Documenten
- Beverwijk 2019 GroenLinks D66 motie gezondheidsplan milieubleidsplan Wijk aan Zee (pdf)
- Beverwijk 2020 Antwoord College op motie INT 20 55426 motie 129 4 (pdf)
- Beverwijk 2021 07 12 vragen nav interpellatiedebat (pdf)
- E Nose 2021 Q1 Kwartaalrapport januari februari maart 2021 IJmondregio (pdf)
- FTM 2021 Tata houdt vast aan gratis uitstootrechten ondanks europese grensheffing (pdf)
- Handhaven in het duister (pdf)
- Milieuplatform IJmuiden Noord (pdf)
- Prov NH Programma Tata Steel 2020 2050 Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond (pdf)
- Prov NH ROV301107.06Waterlandaccoord (pdf)
- Radbout Universiteit 2008 Onderzoek haren kinderen Wijk aan Zee 72629 (pdf)
Terug & verder bladeren:
tinyurl:
link
views: 335
Voorstellen
Achtergrond
Gerelateerd nieuws
- 14-06: Meeste ultrafijnstof in Wijk aan Zee, blijkt uit RIVM-onderzoek
- 06-02: Omgevingdienst op de hoogte van decennialange lekkages van Cokesfabriek
- 30-11: Onderzoek OM bij installaties van Tata Steel
- 15-03: Motie over scenariostudie haalt net geen meerderheid