Natuurlijke klimaatoplossingen

Onderwerp

Waar het debat over biomassa en energie levendig is, is er relatief weinig aandacht voor de natuur als middel om de concentratie broeikasgassen te verminderen.

In beginsel kan men stellen dat de natuur beter is in het reguleren van de wereldwijde koolstof-balans dan de mens dat kan. Afgelopen 10.000 jaar was de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer vrij constant, ten tijde van de industriële revolutie nam de hoeveelheid juist enorm toe.

Natuurlijke ecosystemen (met name in de vorm van bomen, struiken, gewassen en vitale bodems) zijn in staat grote hoeveelheden CO2 op te slaan. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘carbon sinks’. De verzamelnaam voor al deze oplossingen is: Natural Climate Solutions (NCS). Vrij vertaald naar het Nederlands: Natuurlijke Klimaat Oplossingen.
Bronson Griscom van het Forest Carbon Science of The Nature Conservancy, gepubliceerde hierover een uitgebreid onderzoek en concludeerde dat er een potentie van 15 gigaton CO2 reductie is die wereldwijd behaald kan worden met behulp van NCS. Ongeveer 20% van de totale opgave wereldwijd.

Gerelateerde organisaties

Oplossingen

Verdere uitleg

Artikelen