Vlottrekken energietransitie

Onderwerp

In het hoofdstuk 'elektriciteit' van het klimaatakkoord komt het woord 'energiebesparing' slechts één keer voor. En dan nog in de context van demonstratieprojecten. Dat is opmerkelijk. De Trias Energetica stelt immers energiebesparing voorop om de energievoorziening te verduurzamen. Zo loopt het electriciteitsnet ook niet vast.

Wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Is het dan verwonderlijk dat de energietransitie is vastgelopen doordat het elektriciteitsnetwerk het niet meer aan kan?

Door een marktgerichte benadering bij de subsidieregeling voor duurzame energie is de transitie vastgelopen. Alle netbeheerders melden dat het elektriciteitsnetwerk vol is en het jaren duurt voordat nieuwe bedrijven windparken of zonnepanelen kunnen worden aangesloten. De zaak is piepend en krakend tot stilstand gekomen. Dit probleem zit vooral bij het bedrijfsleven. De huishoudens gebruiken slechts 20% van alle opgewekte stroom in Nederland.

De netbeheerders luiden een alarmklok en vragen het kabinet om tien maatregelen die in feite de hereiking van het beleid en de subsidies betekenen.

Gerelateerde organisaties