Energie

Onderwerp

Energie is de drijvende kracht achter de economie. Stijgende energieprijzen kunnen een recessie veroorzaken. Net zoals een oplopende rente.

Inmiddels hebben de gasstromen zich verlegd en is het wegvallen van Rusland als leverancier van gas opgevangen, De prijzen zijn aan het normaliseren. Bekijk hier voor welke prijzen de energieleveranciers momenteel stroom inkopen (10-15 cent per KWh). Middels de diverse overheidsheffingen betaalt u de netwerkkosten en de subsidies voor duurzame energie. Er blijft dan een forse marge over.

Voor gas schrijft Eneco zelf dat ze een inkoopprijs van 40 cemt per kuub gas normaal vinden. De actuele tarieven vindt u hier. De getoonde prijzen zijn per Megawattuur. Als u die deelt door 100 (98 om precies te zijn) komt u uit op de prijs met kuub. Een kubieke meter gas bevat 9.8 Kwh aan energie. Dit is wettelijk vastgelegd.

Voor stroom vindt je de actuele tarieven hier.

De energiebedrijven suggereren dat het nog volatiel en structureel duurder zal blijven. Terwijl de kostprijs van wind- en zonnestroom daalt. Door de situatie als 'energiecrisis' te framen hebben bewoners, het MKB en de politiek, geen volledig inzicht in de werking van de energiemarkt en waar het geld naartoe stroomt.

Het prijsplafond zoals men dat nu wil vormgeven legt de verantwoordelijkheid niet bij de markt maar is een staatssteunmaatregel die door de belastingebtaler moet worden opgebracht. 

Gerelateerde organisaties

Oplossingen

Verdere uitleg

Artikelen