Iedereen elk jaar een nieuwe prik, ook de kleintjes, en de kassa van Pfizer rinkelt vrolijk

Onbekend

Datum: 4-7-2021 VK

De medisch-directeur van Pfizer Nederland, Marc Kaptein, zat maandagavond bij Op1. Dat was niet verrassend, want Kaptein is uitgegroeid tot het gezicht van de covidvaccinproductie en een graag geziene gast in talkshows. Hij kan het allemaal goed uitleggen. Zijn bekendheid is meegestegen met die van het Pfizer-vaccin, dat eigenlijk Comirnaty heet.

aptein zat aan tafel vanwege de vraag of 12- tot 15-jarigen ook moeten worden ingeënt. Hij vond van wel. In de VS geven de autoriteiten vermoedelijk deze week nog groen licht. Elders bestaat nog twijfel of het wel zinvol is kinderen te vaccineren die amper risico lopen. Marc Kaptein is His Master's Voice.

Een dag na zijn optreden kwam zijn grote baas, Pfizer-ceo Bourla, met een toelichting op de kwartaalcijfers en de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Het ziet er goed uit voor de firma. De Comirnaty-inkomsten stijgen dit jaar naar 26 miljard dollar. De productiekosten van een dosis bedragen volgens het London Imperial College zo'n 2 dollar, de verkoopprijs is ongeveer acht keer zo hoog - een fijne winstmarge.

Maar Bourla had nog veel mooier nieuws. Hij zei dat iedere gevaccineerde na twaalf maanden een nieuwe inenting moet krijgen (kassa) en dat corona waarschijnlijk endemisch zal worden, wat een jaarlijkse coronavaccinatie tot in de eeuwigheid garandeert (kassa). Bovendien verwacht Bourla dat behalve 12- tot 15-jarigen ook kinderen tussen 6 maanden en 11 jaar straks in aanmerking komen voor zijn wondermiddel (nog meer kassa). Aan honden en katten wordt nog gewerkt. De aandeelhouderspolonaise kon wegens corona niet doorgaan.

In november zei Bourla trots dit over de bestrijding van de pandemie: 'Wie heeft de oplossing gevonden? De private sector.' Dat is voor een deel waar: Pfizer ontwikkelde het vaccin zonder directe financiering door de Amerikaanse overheid. Maar voor Pfizers Duitse partner BioNTech - dat de gebruikte mRNA-technologie perfectioneerde - geldt dat niet. Dat bedrijf kreeg van de Duitse overheid en de EU een ontwikkelingssubsidie van een half miljard euro. De eigenaar van het tot voor kort kleine biotechbedrijf, Ugur Sahin, hoort inmiddels met een vermogen van 5,9 miljard bij de coronamiljardairs.

Net als Stephane Bancel van concurrent Moderna, dat dezelfde vaccin-technologie als Pfizer ontwikkelde met miljardentoelages van de staat en dat eerder ook een financieel formidabel 2021 voorzag. Moderna maakte sinds de oprichting in 2010 nog nooit winst, maar dat wordt dankzij corona snel anders. Bancels vermogen bedraagt inmiddels 5,2 miljard dollar.

Dat Moderna en BioNTech de mRNA-techniek hebben ontwikkeld is onjuist. Ruben Mersch van De Correspondent zocht uit wie de grote innovatieve kracht achter de ontwikkeling ervan was: de overheden van diverse landen, die fundamentele universitaire research financierden. De fabrikanten maakten dankbaar gebruik van die in zestig jaar opgedane kennis, ontwikkelden die uit en gaan er met de poet vandoor.

Als dank zouden de profiteurs op z'n minst fatsoenlijk belasting kunnen betalen, zodat de overheden door kunnen gaan met hun zegenrijke werk. Dat is helaas niet het geval. Pfizer is een notoire belastingvermijder. In 2020 betaalde het bedrijf over een winst van 9,6 miljard dollar 6,4 procent belasting.

In de EU wordt de roep sterker om de producenten te dwingen de recepten van hun vaccins vrij te geven, zodat de productie kan worden opgevoerd en de prijzen onder controle worden gehouden. Nederland is in Brussel een van de landen die zich daartegen verzetten. Marc Kaptein mag binnenkort bij Op1 vast en zeker komen uitleggen waarom dat terecht is.

lees hele artikel/document

Deel dit bericht

pageviews: 4259

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Covid19